Enzimhiányok > Betegségek - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Enzimhiányok > 6 weboldal. Kategória leírása: Az enzimek az emésztésben (lebontásban) vesznek részt, ugyanakkor építő és immunrendszer elemeink. Ezek elégtelen mennyisége, sok betegség okozója. Enzimhiányos betegségek: Gilbert-kór, Hemokromatózis, Laktóz-intolerancia, Wilson-kór.

betegsegek.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Szponzorált linkek
A bilirubin-lebomlás zavarai: a Gilbert-kór
http://www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=27&menu=betegseg&news_i ...

A hemoglobin – más néven vérfesték – a vörösvérsejtekhez kötődve végzi a légzési gázok szállítását a vérben. Anyagcsereterméke a bilirubin, melynek vérben való felhalmozódása sárgaságot okoz. A bilirubin anyagcsere folyamatainak károsodása a szervezetben való felhalmozódását okozza, amely sárgaság formájában válik láthatóvá.

A bilirubin-lebomlás zavarai: a Gilbert-kór
Gilbert-szindróma - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Gilbert-szindr%C3%B3ma

A Gilbert-szindróma vagy Gilbert-kór nem betegség, hanem állapot, melyet a vér megemelkedett bilirubinszintje okoz. A Gilbert-kór nevét Augustin Nicolas Gilbert francia gasztroenterológusról kapta, aki 1901-ben elsőként írta le a szindrómát.

Gilbert-szindróma - Wikipédia
Wikipédia: Enzim
http://hu.wikipedia.org/wiki/Enzim

Az enzimek a szervezetben lejátszódó folyamatok reakciósebességét növelő anyagok, biokatalizátorok. Mint minden katalizátor, az enzimek is csak olyan folyamatok lejátszódását segítik elő, amelyek egyébként is végbemennének, de a reakció lényegesen lassabban játszódna le. Az enzimek az aktiválási energiát csökkentik, így az enzimeket biokatalizátoroknak tekinthetjük. Az enzimek nem csak a zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontásában (emésztés) vesznek részt, hanem építő folyamatokban, valamint az immunrendszer működésében is.

Wikipédia: Enzim
Wilson-kór - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Wilson-k%C3%B3r

A Wilson-kór ritka veleszületett rendellenesség. A Wilson-kórban szenvedőknél nagy mennyiségű réz rakódik le elsősorban a máj, az agy és a vese szöveteiben, súlyosan károsítva ezzel azok működését. A betegséget a cöruloplazmin hiánya okozza.

Wilson-kór - Wikipédia
Laktóz intolerancia - WEBBeteg
http://www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&cim=Laktoz-intolerancia-&typ ...

A Föld népességének 75 százaléka laktázhiányos: az ázsiai, dél-amerikai és afrikai rassz esetén szinte biztosan számíthatunk a betegség megjelenésére. A kaukázusi népcsoportban ezzel szemben 10-15 százalék körül alakul az előfordulás. A laktózt (tejcukrot) a laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó glükózzá és galaktózzá. Ha ez az enzim hiányzik, az laktózintoleranciát okoz, azaz a szervezet nem tudja átalakítani és hasznosítani a cukrot.

Laktóz intolerancia - WEBBeteg
Mit okoz az enzimhiány?
http://www.otvenentul.hu/emesztesi_panaszok/52718

Emésztési problémáid vannak? Ennek hátterében gyakran, az enzimhiány áll. De mik is azok az enzimek, mi a szerepük? Ők az emésztésben, tápanyag lebontásban felszívódásban nagy szerepet vállalnak.

Mit okoz az enzimhiány?
Hirdetések
Oldal leírása
betegsegek.wyw.hu: Betegségek katalógus. Összegyüjtöttünk sok konkrét betegségekkel foglalkozó weboldalt, hogy minél könnyebben megtaláld a számodra fontos információkat.
Gyűjteményünkben 779 válogatott betegségek témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 779 | Várakozó linkek: 5 | Ajánlott linkek: 4 | Linkre kattintás összesen: 20720